Skötselanvisningar

Det är av stor vikt att MBJ Designs följande anvisningar efterföljs.

Material

MBJ Designs bordsskivor är gjutna i betong, ett naturmaterial innehållande cement, ballast, sand och vatten. Skivorna är handgjutna och ingen är den andra lik.

Eftersom färg och storlek varierar på sand och sten i bruket och betong är ett poröst material, kan små prickar och luftbubblor uppstå i den färdiga skivan. Detta är inget fel utan naturens gång,

Bordsskivan ytbehandlas i fem olika steg för att tåla påfrestningar vid dagligt bruk.
Dess känslighet ska jämställas med andra naturmaterial som oljad ek, marmor och kalksten.

Bordsunderredena tillverkas av varm galvaniserat fyrkantjärn vilket gör de färdiga borden lämpade för såväl inom- som utomhusbruk.

Skötsel

För att underhålla din bordsskiva av betong får inga andra rengöringsmedel än såpa och vatten användas vid avtorkning.

Blanda såpvatten med cirka 20% såpa och torka av, detta ger en extra skyddande effekt.
Vänta till bordsskivan torkat innan du ställer något på den igen.
Rödvin, ren alkohol, vinäger och fruktsyror är extra viktigt att torka rent med en gång då de har en genomträngande effekt.

Skötsel för utomhusbruk
För de betongbord som står ute är det extra viktigt att dessa såpas in regelbundet. Såpan ger en skyddande effekt mot nedfall av olika slag. Betong är ett levande material och betongskivorna kommer med tiden att få en patina på grund av väder, vind och temperaturväxlingar.

Borden kan stå utomhus året om men vintertid (oktober – mars) måste borden förvaras under tak, aldrig under en presenning.
Det får inte ligga is och snö på bordsskivan.

Följer du MBJ Designs instruktion med att regelbundet såpa in sin betongbordsskiva några gånger per månad så ger du ytan det skydd som krävs.

Transport och montering

Vid montering och transport ska betongskivan behandlas mycket varsamt. Alla skivor är försedda med hörnskydd och kraftiga kantlister av papp. Var alltid extremt försiktig för att undvika kantstötning vid transport.

Skivan ska transporteras på plant underlag för att förhindra eventuella skador vid transport samt bäras på högkant till dess den är pålagd på bordsunderredet.

Kontrollera noggrant att underredet står helt plant innan skivan läggs på. Detta förhindrar att skivan ligger och glappar på underredet, vilket minimerar risken att skivan spricker.

Golv och altandäck är ofta ojämna. Om så är fallet, lägg något (t.ex. en möbeltass eller ett mynt) mellan golvet och det ben som glappar mot skivan.

OBS! Lägg aldrig något mellan skiva och underrede!

MBJ Designs skivor är handgjorda och kontrolleras under processen när de ligger och bränner samt under ytbehandlingens olika steg. De skivor som inte uppfyller kraven kasseras. En betongskiva från MBJ Design kan inte spricka utan att yttre åverkan på skivan skett. Därför – sitt eller stå aldrig på bordet!

På undersidan av varje bordsskiva finns ett avtryck av designerns hand som kvalitetsmärkning.

Mycket lycka med ert nya Mystic Betong-bord – ett bord som med åren bara blir vackrare och starkare.

Mats Jönsson, MBJ DESIGN

Skötselanvisningar [PDF]